Un oraş din sudul Franţei, o primărie decisă să spună „stop” risipei de energie, un proiect inovativ iniţiat încă din anii ’60, companii locale interesate să-l finanţeze, o comunitate locală care să-l sprijine şi cinci centrale în jurul cărora gravitează reţeaua de utilităţi.
Dacă se uită în urmă, locuitorii din oraşul francez Montpellier nu pot decât să se felicite că au procedat astfel acum 47 de ani. In 1961, comunitatea locală împreună cu oficiali ai municipalităţii au hotărât că oraşul lor nu mai trebuie să plătească sume uriaşe pentru facturile la energie şi, mai mult, să fie capabili să economisească bani prin transformarea într-o urbe eficientă energetic. La cel mai înalt nivel s-a hotărât că, pentru atingerea acestor scopuri, trebuie înfiinţată o societate pe acţiuni al cărei scop să fie dezvoltarea infrastructurii oraşului. Şi au făcut-o.în parteneriat public-privat. Societatea de Prestări Servicii Publice a Oraşului Montpellier (în franceză SERM) a trebuit să asigure, printre altele, administrarea resurselor de energie şi protejarea mediului înconjurător din partea municipalităţii. Aceasta s-a tradus prin necesitatea creării unei reţele urbane electrice şi de încălzire şi climatizare.
Totul s-a pus la punct în anii ’80, când conducerea SERM a comandat un studiu de fezabilitate care să analizeze toate soluţiile tehnice şi energetice din punct de vedere administrativ, financiar şi ecologic. Până la urmă, s-a căzut de acord asupra construirii unor centrale trigenerative, care combină tehnologia cogenerării cu cea a răcirii prin absorbţie. Motivul? Obţinerea electricităţii, căldurii şi frigului folosind gazul natural ca principală materie primă. Avantajele erau evidente: utilizarea apei ca fluid de răcire, randament energetic ridicat, diminuarea emisiilor nocive în atmosferă şi obţinerea unui tarif preferenţial de cogenerare la vânzarea energiei în sistemul naţional. Prin atragerea de finanţare de la bănci, s-au construit,în decurs de două decenii, cinci centrale cogenerative şi trigenerative care,în prezent, acoperă necesarul de energie electrică, termică şi frig al unei bune părţi din comunitate şi al reţelei de clădiri municipale.
La aproape 50 de ani de la primii paşi în direcţia eficientizării energetice a regiunii, Montpellier reprezintă o referinţă naţională în domeniu, fiind singurul oraş din Franţa care a dezvoltat o reţea completă de încălzire şi răcire alimentată de cinci centrale în cogenerare. Beneficiile implicite s-au constituit în scăderea,în ultimii 20 de ani, cu 5% a consumurilor de energie şi cu 10% a cheltuielilor energetice. Preţurile la electricitate, după o perioadă de fluctuaţie, au scăzut,în 2000, până la nivelul anului 1987. Toate acestea în condiţiile în care parcul de clădiri de birouri s-a mărit cu 26%.
Pe lângă investiţiile în infrastructura energetică, municipalitatea a lucrat şi la inducerea sentimentului de responsabilitate în conştiinţa cetăţenilor şi a conducerii companiilor de stat şi private. în acest scop, s-au semnat şi publicat două memorandumuri care constituie piatra de căpătâi a conceptului de eficienţă energetică după care se ghidează oraşul. Primul era adresat municipale.în aceste condiţii, este indicat să se stingă luminile când clădirea nu este ocupată şi să se înlocuiască, treptat, toate becurile cu halogen şi incandescente cu altele fluorescente, care au un consum de cinci ori mai mic”, se scria în primul memorandum.
Un al doilea memorandum era adresat, cu precădere, tuturor investitorilor publici sau privaţi în construirea ori recondiţionarea de clădiri. Recomandarea era de a se realiza izolarea termică, orientarea clădirii, încălzirea, ventilaţia, iluminarea, aprovizionarea cu apă în spiritul eficienţei energetice. Primăria oferea drept exemplu o şcoală construită pe baza acestui principiu, care a dus la o economie de 41% la factura de curent.
Departamentul pentru Energie din cadrul primăriei are responsabilitatea de a veghea la buna administrare a acestor memorandumuri atât prin intermediul unor specificaţii incluse în caietele de sarcini de la orice licitaţie desfăşurată pentru construirea de clădiri publice, cât şi prin monitorizarea lucrărilor arhitecţilor. Departamentul este în permanent contact cu toţi managerii de proiect ai municipalităţii în vederea discutării aspectelor relevante privind atât încălzirea şi aerul condiţionat în clădirile municipale, cât şi folosirea electricităţii. S-a pus accentul,în special, pe utilizarea celor mai moderne echipamente.