Bucurestiul-sustine-transportarea-gazului-pe-traseul-Azerbaijan-Georgia-Romania

România, pe traseul gazului

România deține o poziție strategic în zona Mării Negre, iar proiectele energetic din regiune îi aduc beneficii economice importante.

Nabucco

Demersurile pentru acest proiect au început în februarie 2002, odată cu primele întâlniri dintre oficialii de la OMV și cei de la BOTA Ş. În iunie 2002, cei cinci parteneri în proiect au semnat un protocol pentru construirea conductei Nabucco, urmat de Acordul de Cooperare din octombrie 2002. 11 iunie 2008 este data la care s-a semnat primul contract de furnizare de gaze din Azerbaidjan până în Bulgaria, prin conducta Nabucco. Conducta se întinde de la Erzurum (Turcia) până la Baumgarten an der March (Austria) și are o lungime totală de 3.300 km. Lângă Erzurum, Nabucco va fi legată la conducta Tabriz-Erzurum și la conducta din Sudul Caucazului. Specialiștii au estimat că lucrările la Nabucco, sub supravegherea OMV , vor începe în 2010 și se vor încheia în 2013, cu un cost total de cca 7,9 miliarde de dolari.

South Stream

Intenția de a construi South Stream a fost anunțată pe 23 iunie 2007, când Eni Paolo Scaroni (directorul companiei italiene de energie) și Aleksadr Medvedev (vicepreședinte Gazprom) au semnat la Roma un memorandum. Pe 18 ianuarie 2008, companiile Gazprom și ENI au înregistrat în Elveția compania South Stream AG , în care cei doi furnizori sunt acționari egali, companie care va opera conducta. Tot pe 18 ianuarie s-a semnat acordul dintre Rusia și Bulgaria în ceea ce privește participarea acesteia din urmă la proiect. De asemenea, s-a stabilit crearea unei companii, ale cărei acțiuni să se împartă în mod egal între Rusia și Bulgaria, în scopul de a construi și exploata partea de conduct care trece prin Bulgaria. Secțiunea offshore a South Stream va avea 900 de kilometri și va porni din stația Beregovaya de pe malul Mării Negre, continuându se până la Varna și traversând platforma continentală a Ucraniei și României. De la Varna, conducta va traversa Grecia și Marea Ionică, până în sudul Italiei

Blue Stream

Pregătirea proiectului a demarat în 1997, iar pe15 decembrie Rusia și Turcia au semnat unacord interguvernamental în legătură cu construireaunei conducte acvatice. În februarie 1999,Gazprom și ENI au semnat un memorandum în ceeace privește implementarea proiectului Blue Stream.Compania mixtă care va opera Blue Stream senumește Blue Stream Pipeline B.V., a fost înregistrată în Olanda pe 16 noiembrie 1999, acționari egali fiindGazprom și Eni. Construcția porțiunii rusești dinconductă (atât pe uscat, cât și offshore) a avut loc în 2001-2002. Furnizarea de gaz din Rusia către Turciaa început în februarie 2003. Din cauza unor neînțelegericu privire la preț, inaugurarea oficială a stației demăsurare de la Durusu a avut loc abia pe 17 noiembrie2005. Conform previziunilor, până în 2010Blue Stream va opera la capacitate maximă, furnizând16 milioane de metri cubi de gaz anual, prin cei1.213 kilometri de conductă.

Tranzitul și transportul gazelor în România

Deoarece consumul anual de gaze naturale al României este de aproximativ 17-18 miliarde mc, diferența dintre cantitatea produsă intern și consum se importă. România este conectată la sistemul de tranzit internațional al gazelor naturale în două puncte: Isaccea (județul Tulcea) și Medieșu Aurit (județul Satu Mare). Gazele de import provin din Rusia și fostele republici sovietice și sunt livrate tranzitând Ucraina. Pentru aceste importuri prețul gazelor natural este dat de formule de preț care țin seama de cotațiile petrolului și ale derivatelor sale (acesta fiind motivul pentru care, la actualele cotații ale barilului de țiței, principalii furnizori pe piața reglementată solicit creșterea prețurilor la consumatorii finali). Pentru diversificarea surselor și interconectarea României la sistemul de tranzit al gazelor naturale din Europa sunt în derulare proiecte de realizare a conductei Arad-Szeged (care va lega România de Ungaria, Austria și Europa de Vest), a conductei Giurgiu-Ruse (care va asigura o a doua conexiune între România și Bulgaria, prima fiind tronsonul Isaccea-Negru Vodă, prin care Gazprom livrează gaze în Bulgaria și Grecia), precum și proiectul Nabucco, care va transporta gazul azer și kazah prin Turcia, Bulgaria, România și Ungaria până în nodul de tranzit de la Baumgarten – Austria. Gazul produs în câmpurile de sonde ale producătorilor români, precum și cel importat prin punctele de la Isaccea și Medieșu Aurit, este preluat în sistemul național de transport de către operatorul acestuia, TRANSGAZ Mediaș, și este transportat până la sistemele de distribuție ale localităților alimentate cu gaze naturale. Aici gazul este preluat de către operatorii sistemelor de distribuție (dintre care cei mai importanți sunt Distrigaz Sud Rețele și E.On Gaz Distribuție) și furnizat consumatorilor finali. Pentru asigurarea cantităților necesare în perioadele friguroase, în sezonul cald se înmagazinează gaze natural în depozitele subterane (foste zăcăminte de gaze epuizate, care satisfac anumite condiții de etanșeitate și porozitate). Aceste depozite sunt operate de către ROMGAZ Mediaș, Depomureș Tg. Mureș și Amgaz Mediaș. Asigurarea de gaze naturale la prețuri optime pentru consumatorii finali stă în sarcina furnizorilor de gaze naturale care încheie contractile de furnizare cu clienții finali, urmând să achiziționeze de la producători și importatori de gaze naturale conform cererii pieței, optimizând costurile de transport, înmagazinare și distribuție pentru a le putea oferi cele mai bune prețuri clienților săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>